Sint Antonius
Home>Nieuws>“Dode” hoek

“Dode” hoek

woensdag 14 maart 2018

Groep 8 kreeg maandag les over de dode hoek. Hiervoor kwam een speciale vrachtwagen van de Chauffeurs Vereniging Friesland (CVF) naar Vriezenveen.

De speciaal ingerichte knalgele vrachtwagen is maar liefst 12 meter lang. Deze is ingericht als ‘leslokaal’. Een vrijwilliger van CVF, die zelf ervaring heeft als vrachtwagen-, taxi- en buschauffeur, gaf hierin een presentatie over de gevaren van fietsen in de dode hoek. Aan de hand van praktische filmpjes legde hij de kinderen uit waarom zij uit de dode hoek van de vrachtwagen moeten blijven. Hij heeft er slag van: met mooie voorbeelden weet hij de aandacht van de kinderen vast te houden. Tevens wijst hij op andere gevaren, zoals het uitzwenken van lange opleggers en het gebruik van iPods en smartphones in het verkeer.

Na de presentatie in de vrachtwagen, kregen de kinderen buiten te zien wat de dode hoek precies inhoudt. Door middel van een camera en televisiescherm werd getoond hoe groot de dode hoek precies is. De chauffeur liet één meisje langs de vrachtwagen naar voren lopen en wanneer ze ter hoogte van de cabine kwam, verdween ze uit beeld. De kinderen waren duidelijk onder de indruk en weten na de les precies waar ze op moeten letten. “Dus jongens en meisjes, altijd ruim achter de vrachtwagen blijven!”
Een wijze les.